Gents kookboek blogt

Gents kookboek blogt

Tip

Ga ook eens naar www.gentskookboek.be

award

Gents kookboekPosted by Martine Thu, December 03, 2009 19:43:46

Kristel

Een dag die slecht begon met zorgen over de btw, eindigde toch nog zeer hoopvol.

Het Vree(md) Gents kookboek is genomineerd voor de Gourmand World Cookbook Awards.

Een extra boost om onze exemplaren verkocht te krijgen. Voor iedereen die nog een cadeau moet kopen voor de feestdagen één passend geschenk :

kerstcadeau

Gents kookboekPosted by Kristel Deweerdt Thu, November 26, 2009 15:33:58

Dag Martine,

We krijgen enthousiaste reacties op ons kookboek en al zeggen we het zelf, het is een mooi boek geworden. Ik hoorde ook al van verschillende mensen dat ze het boeiend vinden om al de informatie over Gent te lezen. Ook al reacties op de recepten: de Turkse linzensoep, de Italiaanse ricottacake en het Bulgaarse stoofpotje zitten de top 3 van meest gemaakte recepten.

Voor we volop kunnen genieten rest ons nog het taakje om enkele honderden boeken aan de man te brengenJ. Gelukkig is het cadeautjestijd en dus een ideale tip voor wie van koken, van lezen, van Gent en van mooie dingen houdt.

Mensen die het boek willen kopen, kunnen dat rechtstreeks bij Martine of mij of bij één van onze verdeelpunten verspreid over de Gentse wijken en buurten. Stuur een mailtje naar info@gentskookboek.be en we laten je weten hoe je het boek het snelst thuis krijgt.

prijs 29.95, vanaf 10 exemplaren 25,95 euro

Buiten Gent kan het boek opgestuurd worden mits betalen van 5 euro portkosten.

Groetjes, Kristel

Gents kookboek

Gents kookboekPosted by Martine Tue, September 15, 2009 17:00:22

Kristel

Nu de eerste en de tweede proef bijna achter de rug zijn hierbij voor iedereen een tipje van de sluier van een (vree)md Gents kookboek :

Voorintekenen kan op deze website. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Lannoo in november tijdens de Week van de Smaak (www.weekvandesmaak.be)

We hebben het toch maar gedaan, met dank aan alle medewerkers van dit project.

Martine

groentetaartjes

gerechtenPosted by Kristel Deweerdt Wed, August 12, 2009 09:00:37

Dag Martine,

Groentekoekjes

Martine, WE DID IT! Ons kookboek is af, enfin toch ons deel. Nu heb ik weer tijd om in kookboeken te kijken en nieuwe recepten uit te proberen. Ik had me voorgenomen om een jaar lang geen kookboeken meer te kopen maar liet me in Rotterdam alweer verleiden door Kokende Vrouwen. Van de 52 bekende Nederlandse vrouwen die in dit kookboek hun favoriete recepten prijs geven,ken ik nog geen derde maar wel Barbara Hannigan. Ze zingt in House of the Sleeping Beauties en heeft niet alleen een prachtige sopraanstem maar kan ook nog lekker koken. Ja, je hebt zo van die mensen. Haar recept voor pompoenijs wil ik in de herfst zeker uitproberen maar op deze zomerse dag heb ik voor mijn vegetarische vriendin groentekoekjes van Tessa Posthuma gemaakt.

Nodig voor 4 personen

750 gram stevige raspbare groenten zoals wortel courgette, ui, aardappel, bataat, pompoen, pastinaak, in welke combinatie dan ook. Verder 4 eieren, 1 kop bloem, eventueel melk, zout en peper, olijfolie.

Rasp de groenten grof, bestrooi ze met wat zout en peper, voeg eieren en bloem toe en breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel tot een stevig beslag, voeg wat melk bij als de brij te dik is.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan, de Greenpan is ideaal voor dit recept. Maak pannenkoekjes van een soeplepel beslag. De koekjes laten bruinen en draaien. Draai ze niet te vlug om want dan is de gelijkenis met een koekje ver te zoeken. Koekjes die al klaar zijn kunnen in de oven warm gehouden worden. Opdienen met een slaatje en ik gaf er ook een yoghurt sausje met geraspte komkommer en munt bij. Dit aten we ook bij de Iranese kok, weet je nog wel.

Kokende Vrouwen Auteurs: Henriette Klautz & Erna van den Berg. Fotografie: Eddy Posthuma de Boer. Uitgeverij: Inmerc. ISBN: 9789066119666.Prijs: € 24,95

kersentijd

gerechtenPosted by Martine Sun, July 26, 2009 18:41:03

Kristel,

Met enige vertraging maar op de valreep van de kersentijd kan ik toch niet vergeten melden dat er de ganse maand juli fantastisch kersen te vinden zijn bij Engelendael (Sint-Janspolderdijk 14 9982 Snt-Jan-in-Eremo, www.engelendael.be). Het ligt wel buiten de wereld : in het noorden van het Meetjesland, vlakbij de Nederlandse grens maar voor goede dingen moet je soms een omweg maken. Nog tot eind van de maand aan € 8,- de kilo.

Clafoutis, taarten en andere gebakjes allemaal smaken ze heerlijk met deze zoete kersen. Hierbij een eenvoudig receptje dat ook met ander fruit te maken is.

Kersentaartjes

125 g boter, 125 g amandelpoeder, 125 g suiker, 50 g bloem en 2 eieren en een handvol kersen die je eerst ontpit.

Meng boter, amandelpoeder, suiker en bloem tot een geheel en voeg er de eieren aan toe. Roer er de kersen onder en bak deze koekjes in papieren bakvormpjes in een muffinvorm. Lekker bij een kopje thee of koffie op zondagnamiddag in de tuin.

Groeten en smakelijk

Martine

vlierbloesemsiroop

gerechtenPosted by Kristel Deweerdt Sat, May 30, 2009 08:36:56

Dag Martine,

het is weer tijd om vlierbloesemsiroop te maken. Ik gebruik het recept uit het mooie boekje "Vlier in de fles' van Ria Loohuizen. Met wat geluk vind je nog een exemplaar van dit boekje in de Slegte. Ik was net van plan om de vlier in mijn stadstuintje uit te rooien, toen ik dit boekje kocht. Nu staat de vlier daar in volle bloei en kan ik gewoon de tuin in voor vlierbloesembeignets of cake met vlierbloesembloemetjes. Maar nu de siroop.

De bloemen op een droge dag plukken, dit weekend is ideaal. Geen verkleurde of half open schermen. Doe de bloesems met zo min mogelijk steeltjes in een emmer en zet ze net onder water. Dek af en laat 2 of 3 dagen staan. Af en toe zal er iemand je huis binnenkomen en zeggen dat het naar kattepis ruikt maar daar trekken wij ons niets van aan.

Zeef door een kaasdoek in een grote pan. Voeg per liter vloeistof 1 kilo suiker en 1 eetlepel citroenzuur toe (te koop bij apotheek of drogist).

Al roerend opwarmen tot de suiker helemaal gesmolten is maar niet aan de kook brengen!

Overgieten in flessen die je met heet water uitgespoeld hebt.

Deze siroop kan je op een koele en donkere plaats bewaren tot de volgende zomer. Op één of ander feestje in het kasteel van Mariakerke (ik spreek van vorige eeuw) schonken we een aparitief met vlierbloesemsiroop, witte wijn, gin en wat spuitwater. De gevolgen waren zijn niet meteen te overzien. Maar een koele witte wijn met een scheutje vlierbloesemriroop is minstens even verfrissend.

Kristel

notencake

gerechtenPosted by Kristel Deweerdt Wed, May 13, 2009 09:49:07

Dag Martine,

sorry dat ik niet eerder reageerde, maar een beetje druk op verschillende fronten, vooral op het werk. Als compensatie voor de geringe tijd en aandacht voor mijn huisgenoten heb ik nog eens die lekkere notencake gemaakt. Ik kreeg het recept jaren terug van Edith, het toenmalige lief van mijn broer. Ze maakte de cake voor mijn 16de verjaardag (jaren terug dus....) en gaf er mij het recept bij.

nodig:100 gram gesmolten en afgekoelde boter / 200 gram hazelnoten/ 50 gram amandels/ 150 gram zelfrijzende bloem / 2 eieren / 200 gram suiker en 1,5 dl room.

Je kan de zelfrijzende bloem vervangen door gewone bloem en een snuifje bakpoeder toevoegen. Edith gebruikte koffieroom maar omdat ik niet hou van koffieroom in de koffie gebruik ik gewone room.

Aan de slag: noten malen in een supersnelle hakmachine, kan ook in de koffiemolen of in de vijzel. Ik heb ergens gelezen dat je de noten ook kan te lijf gaan met een deegrol, maar bij mij was deze techniek niet echt succesvol. Bloem bj de noten. gesmolten boter en room onder mengen. Eierdoiers er bij, suiker toevoegen, eiwit stijf kloppen en onder het deeg mengen.

60 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden. De cake laten afkoelen. Afwerken met gesmolten fondantchocolade gemengd met wat nog het potje room zit. Je kan ook cacaopoeder mengen met bloemsuiker en met wat water een papje maken en dit op de cake openstrijken. Bijna even lekker.

Afwerken met evenveel noten als de jarige.

Spam

gerechtenPosted by Martine Sun, April 26, 2009 16:07:28

Kristel

Vandaag voor erfgoeddag met het Culinair Genootschap van het Meetjesland het eten van de Canadese soldaten klaargemaakt. Spam met bonen in de tomatensaus en pancakes met maple syrup.

Na de landing van de geallieerden zijn de Britse en vooral de Canadese troepen vervolgens doorgetrokken naar het Meetjesland. Hier hebben de troepen de blikken spam gewisseld voor groenten en andere verse voedingswaren.

Spam is een samentrekking van spiced ham. Spam wordt gemaakt van varkensvlees, corned beef daarentegen van rundsvlees. De productie van spam begon tijdens de Grote Depressie. In de jaren '30 start een Amerikaanse fabriek met de productie van ham gemengd met minderwaardig varkensvlees. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de fabriek een contract kunnen afsluiten met het leger. De troepen werden bevoorraad met spam, omdat (blikvoer) lang houdbaar is.

Het grote voordeel is dat spam op verschillende manieren, zowel koud als warm, kan klaargemaakt worden. Spam is meer bekend geworden door een sketch van Monthy Pyton over een restaurant waar elk gerecht met spam is gemaakt. Klanten proberen iets te bestellen maar worden overstemd door Vikings die een loflied op spam zingen. Via deze sitcom wordt spam nu verder gebruikt voor elektronische junkmail.

In 2002 rolde het zes miljardste blik van de band. Door de crisis wordt in de VS meer spam geconsumeerd omwille van de lage prijs. Ook in Groot-Brittannië ligt het nog steeds in de winkelrekken. Maar in België en de rest van Europa is het na de 2e WO volledig van het menu geschrapt.

Meer info over spam vind je op www.spam.com. (Met dank voor de info aan Culinair Genootschap en Spamarama, artikel van Jacqueline Goossens in de Morgen Magazine 6/12/08).

Spam smaakt nogal zout en doet zeker denken aan corned beef. Het is niet precies een aanwinst voor mijn keuken maar wel leuk om te weten hoe het proeft en wat het is.

Groeten

Martine

Next »